Elhoztam a sertés spare ribs receptemet amit az étteremben is használni szoktam 🙂 A vendégeink nagyon szeretik és sűrűn is kell készítenem. Most leírom, hogy lehet otthon is egyszerűen elkészíteni.
Hozzávalók:
- 6-8 sertésborda (sovány húsú, karajcsont)
- saját fűszerkeverék
- kb. két db fokhagyma pucolva (olaj/víz-el pürésítve)
- 1 ek pirospaprika
- 4 ek paradicsompüré
- 10-12 ek ketchup
- 4-5 ek méz
- csípős paszta (chili)
- 0,2 liter sör
ez az alap pác, ebbe keverhetünk
- opcionálisan: édes-savanyú chiliszósz vagy BBq szósz, esetleg füstölt paprika vagy folyékony füst belekeverve még durvább ízt érhetünk el
Első lépésként az előkészített bordákat lekenem az olajjal vagy vízzel elkevert pürélt fokhagymával. Ezután szórom meg fűszerkeverékkel (só, bors, majoranna, pirospaprika, őrölt kömény,-koriander). Hagyom így őket pár órát pácolódni (akár egy éjszakán át is). 140 fokos sütőbe teszem őket és fóliával letakarva (csak az utolsó 15-20 percben veszem le) kb.80-120 percig sütöm légkeverésen (az idő függ a sütőtől). Miután kész vannak egy másik tepsire pakolom őket és lekenem a páccal.
A pác hozzávalóinál a maradék olajos fokhagymára szórom a pirospaprikát, beleteszem a paradicsompürét és a mézet. Összekeverm, majd adagolom bele a ketchupot. Legyen kellemesen ragacsos és a sörrel fogjuk lazítani. Nyugodtan fűszerezzük sóval, borssal, ízlés szerint alakíthatjuk az ízvilágát.
Ha rákentük a bordák felületére akkor 220-230 fokos sütőben 6-8 perc alatt készre sütjük 🙂