Azt gondolom, ez a burgonyaköret az egyik legfinomabb és a legkevesebbet használt. Pedig előre is el lehet készíteni, fagyasztva eláll kb. 2 hétig is. Ráadásul nagyon fel tudja dobni a kitálalt ételt, nem utolsó sorban szerintem a gyerekek kedvence is lesz 😀

Amire szükségünk lesz hozzá:

Dauphine burgonya

  • 600 g sárga héjú (lisztes) burgonya
  • 1 liter főzővíz + 10 g só

A krém:

  • 500 g áttört burgonya

égetett tészta

  • 50 g víz
  • 50 g tej
  • 50 g vaj
  • 5 g só
  • 50 g liszt
  • 2 db tojás
  • só, bors

Pucold meg a burgonyát. Majd darabold nagyobb darabokra. Főzd meg 1 liter vízben a sóval. Forrás után 15 percig főzd. Szűrd le és hagyd a szűrőben kb.5 percig mielőtt áttöröd. 500 g áttört burgonyára lesz szükség! (kb. ennyi fog maradni)

Ezután a tejet, vajat, vizet és sót melegítsd össze (míg elolvad a vaj). Ezután add hozzá a lisztet és kb. 2 percig keverd  el egy spatulával (égetett tészta). Hagyd 5 percig pihenni a tésztát, majd keverd bele egyesével az egész tojásokat. Ezután mehet bele az áttört burgonya. Fűszerezzük sóval, borssal. Habzsákba töltjük és szilikonformába tesszük. Kifagyasztjuk, majd lisztbe forgatva olajban kisütjük.

Ha nem szeretnénk vele ilyenformán vagánykodni, akkor bekevert hideg állapotban egy fagyis kanállal adagoljuk a forró olajba vagy kézzel kis golyókat formázva. Esetleg habzsákból, mint egy churros-t belenyomjuk a forró olajba.

Ha tetszett a burgonya vagy szeretnél valami újat kipróbálni akkor mindenképpen ajánlom 🙂