Lila édesburgonyás kenyér

A kenyér tésztához:

  • 450 g Bl80 fehérliszt
  • 300 g víz
  • 200 g főtt lila édesburgonya
  • 120 g aktív kovász
  • 12 g só

A burgonyát főzzük puhára és nyomjuk össsze villával vagy botmixerrel. Fontos, hogy a főzővízébe ne tegyünk sót!

A lisztet, vizet, főtt burgonyát, kovászt dagasszuk be. Hagyjuk 45 percet pihenni, majd adjuk hozzá a sót. Ezzel is dagasszuk legalább 5-10 percig. Majd lamináljuk (nyújtsuk ki egy olajozott deszkán). Hajtsuk össze és hagyjuk fél órát pihenni, ezt ismételjük meg. Majd ugyanez 1 óra múlva, ezután pihenjen megint 1 órát, majd formázzuk meg és tegyük szakajtóba másnapig.

Süssük 250 fokon 15 percig búra vagy fedő alatt (kacsasütőben a legjobb), majd vegyük le róla és süssük tovább 230 fokon 20 percig.