Nagy kedvencem a smarni. Gyermekként imádtam ahogyan az anyukám morzsalékosan készítette, saját házi lekvárral. Gondoltam megosztom veletek én hogyan dobtam fel ezt a klasszikus grízsmarni receptet 🙂

Hozzávalók 4 főre:

  • 200 g búzadara
  • 50 g liszt
  • 4 db tojás
  • 4 ek cukor
  • vanília őrlemény v. 1 tasak vaníliás cukor
  • csipet só
  • kb. 1 dl tökmagolaj (ízlés szerint)
  • 1 db lime
  • kb. 0,5 liter tej
  • 50 g tisztított vaj

A tojásokat kettéválaszatjuk és a sárgáját a cukorral krémesre verjük egy habverővel. Erre szórjuk a búzadarát és lisztet, illetve a reszelt lime héját. Hozzáadjuk a vaníliát és felöntjük annyi tejjel ami ellepi. Kb. palacsinatsűrűségű állagot kell kapnunk. Meglocsoljuk ízlés szerint a tökmagolajjal és lime levével, majd 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Miután kivettük két részletben hozzákeverjük a felvert tojásfehérje habot, ezzel lazítva. Egy serpenyőben (könnyebb, ha teflonos) forró tisztított vajra öntjük a masszát és hagyjuk, hogy megpiruljon az alja. Alulról felfelé átforgatjuk, süljön meg szép aranybarnára és legyen jó morzsalékos. Másnap is jó puha állaga lesz.

Tálaláskor megszórhatjuk pirított darabolt tökmaggal, friss gyümölccsel. Én most házi sült alma lekvár kínáltam hozzá.

(Sült alma lekvár: a megtisztított almákat 200 fokos sütőben puhára sütöttem, piruljon meg. Ezután tettem edénybe és főztem belőle lekvárt.)